Schimmels

Zwarte stippen op de muur of het plafond. Vast een bekent verschijnsel. Een zeer vervelende verschijnsel. Waardoor ontstaan deze schimmels en wat is er aan te doen? DeHuizenarts kan u daar bij helpen.

Ontstaan schimmels

De oorzaak van de schimmels moet worden gezocht in het klimaat in de woning in combinatie met de zeer beperkte mogelijkheid tot permanente ventilatie en een koud oppervlak van de wand. Doordat woonvocht op het moment dat het buiten kouder wordt gaat neerslaan op die plaatsen waar de temperatuur enkele graden lager ligt en er op die plaatsen nagenoeg geen luchtstroming plaatsvind, kunnen schimmelsporen gaan ontkiemen. Schimmelsporen zitten overal in de lucht maar hebben vocht en voedingstoffen nodig om uiteindelijk te kunnen ontkiemen.

Bron van schimmels

In een woning zijn diverse bronnen aanwezig waardoor vocht (waterdamp) ontstaat. Denk daarbij aan ademen, douchen, koken, wassen etc. Maar ook huisdieren en planten produceren vocht. Te veel vocht in huis kan schadelijk zijn voor zowel het bouwwerk al ook de gezondheid. Een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo’n 10 liter vocht. Dit vocht moet de woning op een goede en verantwoorde wijze verlaten.
Veel vocht- en schimmelproblemen worden veroorzaakt door een langere periode van een te hoge relatieve luchtvochtigheid. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40% – 65%. Een te hoge luchtvochtigheid komt meestal door onvoldoende ventileren. Een schimmel kan overal ontstaan waar veel vocht is. Daarnaast kunnen ook bouwkundige problemen een rol spelen. De meest voorkomende zijn hieronder beschreven.

Mogelijke oorzaken schimmels

Naast een lekkage of koudebrug, kan ook optrekkend vocht ten grondslag liggen aan het ontstaan van schimmels.
Optrekkend vocht is vocht dat zich via poreuze onderdelen van de woning, opzuigt. Vaak wordt via de via funderingen, kruipruimten en (spouw)muren vocht de woning in gezogen. Het vocht trekt via de wanden en de luchtspouw omhoog. Daarbij kunnen dan zichtbare aftekeningen ontstaan vaak net boven de vloer van de begane grond. Houten constructies onder de vloer, maar zeker ook de vloer zelf, kunnen dan worden aangetast door schimmels waardoor vervolgens houtrot ontstaat.

Een koudebrug is een onderdeel van de schil van de woning welke minder goed is geïsoleerd dan de rest van de schil (gevels, bgg vloer en dak). Op plaatsen waar sprake is van een duidelijke koudebrug kan onder de juiste omstandigheden, een hoge relatieve luchtvochtigheid, waterdamp condenseren. Als dit neergeslagen vocht niet wordt weggeventileerd, kunnen schimmelsporen gaan ontkiemen. Wanneer niet tijdig actie wordt ondernomen kunnen de schimmels gaan groeien.

Plaatsen waar sprake is van een lekkage zijn vaak ook de eerste stap naar het ontstaan van schimmels.

Onderzoek naar schimmels

DeHuizenarts onderzoekt de oorzaak van het ontstaan van schimmels. Dit wordt gedaan met behulp van allerhande apparatuur. Indien noodzakelijk worden metingen en tests uitgevoerd. Doel van het onderzoek zal zijn de bron te vinden waardoor de schimmels worden veroorzaakt.

Onderzoek naar schimmels aanvragen

 

 


image-icon
Gebrekenonderzoeken
9590
image-icon
Nulmetingen
578
image-icon
Afgelegde kilometers
447392
image-icon
Tevreden klanten
10066

DeHuizenarts onderzoekt in heel Nederland!

In de loop der jaren hebben wij al duizenden panden onderzocht. Wij kennen daardoor ook specifieke problemen voor uw regio.